utorak, 27. rujna 2011.
Pekmez od nektarina
Obožavam jesti pekmeze i marmelade, a još više ih volim praviti. Zadnji pothvat bio je pekmez od nektarina. Zapravo ga nikad nisam jela, nisam ni vidjela da se negdje prodaje da bih ga kupila, pa sam ga odlučila napraviti. Obzirom da u principu najčešće samo ja to jedem u mojoj obitelji, rijetko kad ih kuham sa više od 1 kg voća. Pa evo kako sam ga napravila:
1kg nektarina
30 dag šećera
sok od 1/2 limuna
Nektarine oprati, oguliti, očistiti od koštica i narezati na tanje kriške. Kuhati uz miješanje oko 1-1,5 sat dok nektarine potpuno ne omekšaju. U omekšale nektarine dodati šećer i sok od 1/2 limuna te miješati dok se ne zgusne, oko 1/2 sata. Puniti pekmez u sterilizirane i u pećnici zagrijane stakleneke. Zatvorene staklenke pokriti sa krpom i ostaviti tako dok se skroz ne ohlade.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Gledam pekmez, vidim da piše nektarine, ali mi cijelo vrijeme u glavi mandarina budući da je tako zlaćane boje. :) Svaka čast! :)
OdgovoriIzbrišiMMMM, svake godine od kolegice dobijem prefini pekmez od bresaka koji sačuvam do najcrnje zime. Onda mi sa svakim zalogajem stigne komadić ljeta!
OdgovoriIzbrišiOvo je sigurno jednako fino ;)
Ostalo ga je još malo, morat ću u nabavku nektarina prije nego nestanu u trgovinama.
OdgovoriIzbrišie-sidora mislim da sam negdje vidjela recept za marmeladu od mandarina, već neko vrijeme razmišljam da bih to mogla probati, tko zna možda i budem.