utorak, 22. studenoga 2011.

Zašto volim...

              Nisam znala koji bi bio dobar naziv ovog posta jer volim jako puno toga što nam uskoro dolazi. Zima, Božić, Nova godina... Volim zimu jer je tako nekako tiha. Tiho se prikrada, gotovo se šulja. Sve je nekako u ovo doba meni jednostavno. Božić, obitelj, mir, veselje... Nova godina, nešto novo. Vrlo često se pitam što će to biti novo u Novoj godini, hoće li biti kao prošla(?), ma sigurno će biti bolja.
              Obzirom da se moj termin približava (imam još 3 tjedna), odlučila sam sada početi sa pripremom kolačića. Obožavam suhe kolačiće. Kada sam bila dijete moja mama je znala za Božić napraviti oko13-15 vrsta kolača. Nas je troje djece, a na Štefanje smo slavili imendan mog tate pa je kuća bila puna ljudi. Nama je 13-15 vrsta kolača ipak previše jer ih u principu jedem ja. Prošle godine napravila sam oko 7 vrsta, još ne znam koliko ću ove godine, ali sam već počela, tako da se kad se vratim iz bolnice mogu maksimalno posvetiti svojoj bebi.
              Napravila sam zvjezdice. Recept je vrlo jednostavan, a ide ovako:

TIJESTO:
50 dag oštrog brašna
25 dag margarina
20 dag šećera u prahu
2 žumanjka
1/2 vrećice praška za pecivo
2 vanilin šećera
naribana korica jednog limuna
malo kiselog vrhnja (1-2 žlice)
ZA SPAJANJE: marmelada

Sastojke za tijesto zamijesite. Kada dobijete kuglu od tijesta stavite ju frižider na pola sata da se stvrdne. Na pobrašnjaloj površini razvaljajte tijesto, od polovice tijesta izrezujte pomoću modlica zvjezdice, a od druge polovice zvjezdice s rupicom. Zvjezdice pecite na papiru za pečenje ok 15 min na 190 stupnjeva. Kada se zvjedzdice ohlade premažite cijele sa marmeladom i poklopite sa zvjezdicom sa rupicom i pospite šećerom u prahu.
Ja sam radila krugove, a unutra srca i zvjezdice jer nemam modlicu za zvjezdice.




Uživajte u pripremanju blagdana, znam da ja sigurno hoću.







2 komentara:

  1. Pravi keksići za uz kavicu ili čaj :)

    OdgovoriIzbriši
  2. iz istih razloga i ja volim zimu! Uživam u tvojim kolačićima, prekrasno izgledaju.

    OdgovoriIzbriši