utorak, 15. svibnja 2012.

Šparoge u šlafruku

Šparoge su jedna od nutritivno najuravnoteženijih vrsta povrća. Bogate su vitaminima, mineralima, a što je najvažnije niskokalorične su. Bogate su vitaminom B6, kalcijem, magnezijom i cinkom. Vrlo su dobar izvor vlakana, proteina, vitamina A, C, K i E, i svega onog što je dobro za naš organizam. Posebice su dobre za trudnice i one koje to žele biti i dojilje jer su pune folne kiseline koja je bitna za razvoj male bebice. Neki čak kažu da su afrodizijak. Mogu se naći u razdoblju od ožujka do srpnja.



Vrlo su jednostavne za pripremu. Samo otkinite onaj tvrđi dio stabljike i prokuhajte 5 min u proključaloj vodi. Postaoji more recepata za pripremu šparogi, od roštilja, grill tavi, rižota, tjestenina, šparoge sa holandez umakom, šparoge s jajima...

Kad sam ih prvi put pripremala radila sam ih s jajima svom mužu jer je to njemu baš fino, nisam se usudila probati jer sam mislila da se meni to neće svidjeti, pitajte me danas...njam, njam!

Ja ih pravim ovako.

250g lisnatog tijesta
300g šparoga
šunka (koliko šparoga toliko šnita šunke)
jaje
kim
maslinovo ulje

Šparoge očistiti, oprati i prokuhati 5 min. Lisnato tijesto tanko razvaljati i izrezati trakice. Svaku šparogu omotati sa šnitom šunke i trakicom lisnatog tijesta. Omotane šparoge poslagati na papir za pečenje jednu pokraju druge, premazati razmučenim jajetom, posipati ih kimom i poškropiti sa maslinovim uljem. Peći ih u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 20 min.



I gotovo!

Nadam se da ćete probati.

Pusa!




Broj komentara: 10:

  1. Obožavam šparoge, inače radim rižoto od šparoga i fritaju...Ove tvoje izgledaju odlično, moram ih probati napraviti i na taj način...Hvala za receptić...:)

    OdgovoriIzbriši
  2. mmmm, ja ih isto obožavam na fritaju sa malo pancete, mmmmm, pošalji Sanja koju ;)))

    OdgovoriIzbriši
  3. pokušala sam ih zavoljeti nekoliko proljeća za redom, no izgleda kako šparogama i meni nije suđeno! ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. zvuči i izgleda slasno! Doduše, mi ode na jugu beremo divlje, ove uzgojene sam probala samo jednom i to na pizzi! Al' mogao bi se recept primjenit i na divlje, samo umjesto jedne stavit ih par i možda ih ne kuhati prije pečenja?!

    OdgovoriIzbriši
  5. Probaj smotati oko tri komada. Nadam se da ce ti se ovaj nacin svidjeti. Ako probas javi kako ti je ispalo!

    OdgovoriIzbriši
  6. super ti je blogić, oćemo se slijedit
    http://mj-mischmasch.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši