subota, 15. rujna 2012.

Prilagodba na vrtić i jaslice

Došlo je vrijeme da i vaše dijete krene u vrtić ili jaslice. Sad kad ste obavili proceduru oko upisa i s njim proveli prve dane u grupi, vrijeme je da se upoznate s onim sto vas ceka. Većina vas će u ponedjeljak ostaviti svoje dijete na cjelodnevi boravak. Da li vas je strah? Bez brige mnogi roditelji  su prošli kroz to što vas čeka, oni i njihova djeca su to preživjeli, ne brinite i vi ćete.

U ponedjeljak nemojte zaboraviti sa sobom ponijeti paketić maramica, vjerujte trebat će vam kad vidite svoju uplakanu bebu dok ju ostavljate osobi koju ste tek upoznali.

Ispričat ću vam svoje iskustvo. Miushka je krenula u jaslice sa 16 mjeseci. Uvijek je bila živahna pa smo naravno i očekivali da će takva biti i u jaslicama. Već je sve jela, nisam joj nikad miksala  pa je sve fino žvakala tako da sa hranom nije bilo problema. Znala sam kako ide prilagodba i bila sam uvjerena da je to sve super i ok. Na prilagodbu je s njom išao tata jer sam ja morala raditi. Prvi pravi dan u jaslice vodila sam ju ja. Radila sam u sobi iznad nje pa sam mislila ''ma ja sam tu, blizu i ako zatreba za sekundu sam kod nje''. Kad sam ju davala kolegici ona je plakala, vrištala iz petnih žila. Što sam mogla nego i ja zaplakati. Hodajući kroz hodnik slušala sam njezine jecaje i brisala suze sa svog lica dok mi se srce paralo. To je trajalo otprilike tjedan i pol dana. Bilo pa prošlo. Danas u vrtić odlazi s velikim smješkom, vesela i radosna te se takva svaki dan vraća doma.

O odgojiteljicama ili kako ih mi roditelji volimo zvati ''tetama''. Iako su one vama sada totalni stranci, one su vaši najveći i najbolji saveznici između vas i vašeg djetea. Dok vi na poslu provodite 7-9 sati one će vašem djetetu nuditi hranu, presvlačiti ga, maziti, igrati se s njim i nerijetko ljubiti. Jednom rječju, provodit će više vremena s njim nego vi i postat će njihovi najbolji prijatelji. Ne morate se bojati hoće li mu ovog ili onog faliti. Mnogi se pitaju kako jedna ''teta'' uspijeva brinuti oko toliko djece, a vi ste ludi od samo jednog. Bez brige, one su za to obučene, to je njihov posao i mnoge dadilje, bake i dede neće uspijeti pružiti vašem djetetu to što će one.

Svaki vrtić ima stručnu sluzbu-to su pedagog, logoped, pshiholog,medicinski voditelj, edukacijski rehabilitator, a ponegdje i kineziolog. Oni svakodnevno suraduju s odgojiteljima i pomažu im oko ostvarivanja plana i programa. Osim toga njihov je posao  da surađuju s roditeljima. Surađujte s njima, oni vam mogu uvelike pomoći. Ako vas netko od njih ikad pozove na razgovor, bez brige, nemojte odmah paničariti i misliti da s vašim djetetom nešto nije u redu, oni samo žele pomoći vama i djetetu.

 Najgore od vrtića su bolesti. Prva godina bila je katastrofalna. Cijelu godinu bar jedanput mjesečno tjedan dana sam bila doma jer je moja princeza bila jako lošeg imuniteta. U bolnici je provela 3 dana, pa dnevna bolnica, ogromne količine antibiotika, vitamina... Uvijek djelujte na vrijeme. Već drugu godinu bila je znatno manje bolesna. Nemojte radi toga paničariti, neka djeca su više bolesna,druga manje.

Iako su mi naše ''tete'' znale ići na živce i ponekad sam im neke stvari zamijerila, one su mi najbolje i ne bi ih nizašto mijenjala. Nama je u vrtiću lijepo i sve oko njega. U vrtiću je stekla nove i dobre prijatelje, a i nas dvoje uz nju.

I ja sam išla u vrtić. Moje iskustvo je prekrasno. Čak i danas pamtim tetu kako je jela, igre koje smo igrali, kako je rezala jabuku, pregledavala me kad sam dobila vodene kozice i još puno drugih stvari. Najljepša stvar iz vrtić ja ta što moja draga teta Nada danas radi sa mnom. Osim što mi je bila teta, bila mi je i mentor. Za 3 mjeseca kada se vratim na posao nadam se da ću se vratiti k njoj u grupu ili bar nek ju Hrvoje dobije. I jedno i drugo je dobro. Dandanas jako volim svoju tetu Nadu, sigurna sam da će i Miushka svoje tete Ivane.

Bez straha krenite s djetetom u jaslice i vrtić, tamo će mu sigurno biti lijepo.

Ako imate kakvih pitanja slobodno se javite.

Pusa!

2 komentara:

  1. Post je baš lijep i poučan, sigurno će biti koristan onima kojima je ovo sada aktualna tema u životu :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Lijepo napisano. Je već odavno nemam malih bebača, ali ima zato buduću snahu koja je "teta" u vrtiću pa slušam doživljaje i sudjeljujem u idejama za predstave, a to me posebno veseli...

    OdgovoriIzbriši