Ako ste se možda pitali gdje sam i što se događa sa mnom, e pa tu sam i živa sam i zdrava.
Uz svakodnevne obaveze, djecu, posao, fakultet uspjela sam naći vremena za kreativnost, ali jako malo vremena za pisanje. Navečer kad sve spremim na spavanje preumorna sam za pisanje i razmišljanje. To mi je otežao i suprugov posao (poslovođa je u zimskoj službi, a ove godine je stvarno bilo puno snijega), a da ne spominjem da je profesionalni sportaš, pa on ili radi, ili spava, ili trenira, ili igra, pa mi nema tko uskočiti. OK, bilo je novih šoseva, položenih ispita, sakupljenih grančica i popisa za proljeće, i puno dječjih viroza i upala uha pa to opravdava moje odsustvo.
Neću vas počstiti ničim kreativnim nego nećim jako jako finim.
O ovom kolaču mi je prvi put pričala moja susjeda Sanja, ona ga je prva i napravila, te je Beethoven torta postala pravi hit u susjedstvu i šire. Toliko je jednostavan za napraviti da mi nikad nije ni trebao recept koji bi prije pročitala. Ovaj recept dovoljno je jednom pročitati, napraviti, i probati ne pojest odjednom.
Evo kako ide:
Za biskvit:
6 bjelanjaka
6 žumanjaka
1 prašak za pecivo
100 g otopljene tamne čokolade (čokolade za kuhanje)
1 teglica kompota od višanja
500 ml slatkog vrhnja za ganache
300 g tamne čokolade (čokolade za kuhanje)
200 ml slatkog vrhnja
Bijelanjke mikserom ulupati u čvrsti snijeg. Umutiti žumanjke, dodati im otopljenu čokoladu i prašak za pecivo. Žlicom umiješati smjesu od žumanjaka i čokolade u snijeg od bjelanjaka. Peći u limu namašćenom s maslacem minuta na stupnjeva.
Ocijediti višnje, te lagano namoćiti biskviti sokom iz kompota (ne previše da se biskvit ne bi raspadao), višnje poslagati po biskvitu i preliti s ganacheom.
Ganache- 300g čokolade za kuhanje kuhati na laganoj vatri u 300ml slatkog vrhnja dok se čokolada ne otopi, 200ml slatkog vrhnja umutiti u šlag i u njega dodati smjesu otopljene čokolade s vrhnjem i sve dobro umiješati.
Kolač spremiti na hlađenje u hladnjak na cca 4 sata, tj. dok se krema ne stisne. Umutiti još 200ml slatkog vrhnja u čvrsti šlag i staviti preko ganachea.
Ovaj kolač možete pripremiti u okruglom kalupu kao tortu ili u pravokutnom kalupu kao kolač.
Ta-da....
Probala sam također u biskvit dodati 3 ribane jabuke i tako peći, a preko pečenog kolača preliti s čokoladnom glazurom i ispalo je odlično.
Nadam se da ćete probati.
Pusa!
Fino!!! :)
OdgovoriIzbrišiMama će imati posla, jer moje kuhanje baš i nije za pohvalu! :)
Ovo mi se strašno sviđa :)
OdgovoriIzbrišiisprobat ću... tim više što je LCHF ;-)
OdgovoriIzbrišikako fino izgleda :)
OdgovoriIzbrišipozdrav, htjela bih svom sinu napraviti ovu tortu za 1. rođendan, ali nisam previše
OdgovoriIzbrišispretna i iskusna sa tortama i kolacima pa bi mi trebala informacija
koliko minuta na koliko stupnjeva treba peći biskvit? :-(
hvala!
E da, tek sad sam vidjela da brojke nisam napisala, oprosti, na 160° 20 minuta.
OdgovoriIzbrišiHvala, iz ovih stopa idem isprobati :-)
Izbrišinjam njam :D ovo će biti kolač koji ću napraviti s prvim suncem, podsjeća me nekako na toplo vrijeme :)
OdgovoriIzbrišiProšla proslava 1. rođendana,
OdgovoriIzbrišipošto se radi o jako maloj djeci morala sam malo smanjiti količinu tamne čokolade, pa sam na savršeni biskvit nabacila odmrznute višnjice i sjeckane banane, i na to šlag...
bila je lagana i mljac!
Hvala na divnom receptu!!!
Zdravo,
OdgovoriIzbrišiNedavno smo lansirali stranicu Svajela.hr, što je tražilica recepata sa blogova i stranica web s receptima. Primjetili smo da imate super recepte na Vašem blogu koje bih voljeli indexirati na našoj stranici. Ako želite saznati više o nama i kako se prijavit, molimo Vas da posjetite našu stranicu ovdje: http://www.svajela.hr/ ili da nam pošaljete email na info@svajela.hr.
S poštovanjem,
Senka