ponedjeljak, 28. studenoga 2011.

Sarma

Jedan od razloga zašto volim zimu su sarma i kiselo zelje. Obožavam sarmu, sekeli gulaš, kiselo zelje na sve načine.
Jednom sam bila u gostima na ručku i poslužili su nam sarmu, bila je to najlošija sarma koju sam ikad jela. Domaćica je u sarmu stavila klinčiće, kojekakve mirodije koje jednostavno nisu pasale, ma bilo je koma. Toga se uvijek sjetim dok kuham sarmu pa sam odlučila sa vama podijeliti način na koji ju ja kuham tako da oni koji ju kuhaju prvi put ne bi na isti način pogriješili kao moja prijateljica. Pošto je nas troje sve radim u manjim količinama pa ću se po tome i bazirati u pisanju ovog recepta.

1 glavica kiselog zelja
pola glavice rezanog kiselog zelja
1/2 kg miješanog mljevenog mesa
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
malo sitno sjeckanog špeka
šaka-dvije riže
sol, papar, po želji malo crvene paprike
komad suhog mesa (suhe kosti, suha rebra...)
lovorov list

SMJESA: meso pomiješati sa lukom, špekom, češnjakom, rižom i začinima, ostaviti da malo odstoji.
Listove lijepo otrgati od glavice da ostanu cijeli i odrezati onu deblju žilu što ide po sredini lista kako biste mogli sarmu lijepo zamotati. Ova količina smjese od mesa bit će dovoljna za oko 10 srednjih sarmica. Listove zelje puniti mesom i motati. Dno dubokog lonca pokriti listovima zelja, na njih poredati sarme, na sarme rezano (ribano) zelje, na to suho meso, lovorov list i pokriti sa listovima zelja te zaliti sa vodom do zadnjeg reda listova zelja. Kuhati oko 2 sata, iako ja kuham oko 3, ponekad 4 na laganoj vatrici da mi zelje bude jako, jako mekano. Po potrebi dodavati vodu. Pred kraj kuhanja dodati žlicu koncentrata rajčice da se malo zarumeni i dodati 2-3 žličice brašna razmučenog s vodom da se malo zgusne. Sarme naravno poslužite uz pire od krumpira.






Tako ja radim sarmu. Ova količina sarmi dovoljna nam je za 3 ručka, 2 kroz tjedan i jedan u škrinju. Nema mi ništa ljepše nego u 6 mjesecu jesti domaću sarmicu.

Broj komentara: 5:

  1. Koliko domaćica toliko sarmi! Priznajem, izgledaju primamljivo. I ja volim kiselo zelje, makar ne jedem sarmu (budući da sam vegatarijanka )rado je kuham svojim ukućanima.

    Ugodan tjedan ti želim i slatko iščekivanje!

    OdgovoriIzbriši
  2. Obožavam sarmu...eto da nam naprave sarma swap, ja bi bila najsretnija :D

    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  3. ja ću sse prva pribilježiti za taj swap!

    OdgovoriIzbriši
  4. Odličan recept ! Svi u kući obožavamo sarme a uz njih samo obaren krompir ili projice ..... Mmmmmm :))

    OdgovoriIzbriši