subota, 21. travnja 2012.

Torta i fondan

Dječja torta mora biti vesela. Nema smisla preliti ju čokoladnom glazurom i staviti pred dijete. Njima je skroz ne bitno što je unutra, samo neka je što šarenija i zanimljiva. Dječje torte ukrašavam fondanom.
Napraviti fondan zapravo nije teško kao što se čini.
Fondan je smjesa od šećera u prahu, fruktoze i želatine. Meni osobno fondan nije fin iako moja kuma radije pojede njega nego tortu.
Ove godine moje dijete naručilo je tortu od jagoda u obliku srca. Samo da se zna, ona nije pojela niti jedan jedini komada te torte. Ona jednostavno doma ne želi jesti kolače ni torte, jedino ako su u pitanju muffini i to od čokolade, i oni suhi biskviti što ih prave u vrtiću.

Nemojte se uplašiti sastojaka, sve sastojke možete nabaviti.
Potrebno:

1 vrećica želatine u prahu
50 ml hladne vode (za želatinu)
20 ml vode za fruktozu
100 g fruktoze
1 velika žlica glicerina (kupiti u ljekarni)
cca 900 g šećera u prahu

Želatinu preliti s vodom (50 ml) i ostaviti da nabubri. Fruktozu staviti u lončić i preliti s 20 ml vode i staviti da se istopi na štednjak, svo vrijeme miješati do početka vrjenja, neka vrije cca 30 sec, skloniti s vatre i dodati glicerin i nabubrelu želatinu. Promiješati.
U zdjelu staviti 500-600 g šećera u prahu i postepeno dodavati istopljenu fruktozu i miješati žlicom. e tu ja kratko promiješam sa žlicom, pa uzmem mikser i spirale za tijesto i počnem lagano mijesiti tu smjesu sa mikserom. Tako se manje uprljam i zaljepim. Polako dodavati šećer i miksati sve dok smjesa ne bude onako fina i neljepljica. To je otprilike 800 g šećera u prahu. Radnu površinu pospite sa šećerom u prahu i polagano mijesiti dobiveni fondan dok ne dobijete finu mekanu lopticu. Fondan sada treba tako ostaviti da se ohladi oko pola sata, te onda ga zamotati u plastičnu foliju i držati na sobnoj temperaturi. Ovako fondan može stajati oko tjedan dana, a u fmzivaču oko mjesec dana. Kada se fondan ohladio neće više biti onako mekan i podatan, nego će se malkice stvrdnuti. Kada ćete ga oblikovati on će se pod toplim dlanima polako topiti i omekšati. Također fondan možete staviti u mikrovalnu na kratko kako bi s njim bilo lakše raditi. E sad, moj savjet je da fondan napravite dva dana prije nogo što ćete s njim ukrasiti tortu, a ukrašavajte ju taj dan kada ćete ju poslužiti.
Fondan također možete obajati s prehrambenim bojama u prahu, gelu, tekuće, aromama. Ako radite s tekućim bojama onda ćete morati polagano dodavati šećer u prahu jer će od tekuće boje fondan postati jako mekan.
I sad mašti navolju.




Kako napraviti ove šarene fleke. Vrlo jednostavno. Od bijelog fondana odvojite četri jednaka komada fondana, ne previše, tako da vam ostane i količina kojom ćete prekriti tortu. Komade koje ste otrgnuli obojajte željenim bojama i pravite male kuglice. Bijeli fondan razvaljajte po pošećerenoj površiti, na njega stavite kuglice u boji i lagano ih razvaljajte po fondanu. Da bi dobili točkice napravite jako male kuglice i samo ih odozgir pritisnite valjkom i lagano u valjajte. Možda će vam se flekice podizati od bijele podloge, ali nema veze, razmutite 2 žličice šećera sa par kapi vode (dobit ćete slatko ljepilo) i pomoću kista zalijepite.


Kuglice koje su mi ostale pomoću šećernog ljepila sam zaljepila na fondan kojim sa oprezno prekrila tortu.

Evo i torte od prošlog rođendana.


Kad sam ja bila dijete, moja draga mama radila je bratu, sestri i meni najrazličitije torte. Bilo je tu vlakova, brojeva, grova, auta, kuća, leptira, medeka, cvjetova, barbika. Naravno barbiku je napravila i ove godine, svojoj jedinoj unučici, nada se da će jednog dana imati još koju unuku da to opet ponovi. A ja se nadam da ću i ja uspjet napraviti barbiku i to sa fondanom, tko zna, možda iduće godine. Ako se dobro sjećam, mislim da je prvu barbiku napravila za Silvijin 4. rođendan. Silvija je moja sestra. Morat ću malo pregledati slikice.
Evo bakine torte.


Nadam se da vam se sviđaju.

Pusa!!!

Broj komentara: 10:

  1. jako su lijepe torte pogotovo ova prva s šarenim krugovima jako lijepo i sigurno fino

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično ti ide s fondantom, torta od prošlog rođendana mi je predivna. Ne znam točno kako se radi torta s barbikom (da li se cijela "zapikne" unutra?) ali zamišljam da bi se od fondanta mogla napraviti fantastična haljina s volanima:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako sam dobro shvatila svoju majku onda se prvo pece tjesto koje se iskida,napravi se krema pa se slaze oko barbike. Ne znam,nadam se da cu iduce godine pokusat napraviti i naravno ukrasiti fondanom.

      Izbriši
  3. Joj što su slatke ove dvije fondant torte koje si napravila :)
    A barbiku sam čak i ja imala kao dijete za rođendan, moja nona je uvijek bila zadužena za slastice na slavljima tako da sam između ostalog imala razne životinje na tortama, pikachu-a, dvorac, zvrčku iz Harry Pottera i da ne nabrajam dalje :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Torte su stvarno lijepe, a ti si prava majstorica!:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Divne su ti torte, baš takve djeca obožavaju!!!Pravi si majstor i hvala za recept:)):))

    OdgovoriIzbriši
  6. Oslične torte i baš prekrasno ukrašene :) pozz

    OdgovoriIzbriši
  7. ah te torte! vesele i neodoljive, prave zvijezde svakog rođendana! Pohvala za tvoju izvedbu i bakin barbie klasik!

    OdgovoriIzbriši
  8. Drago mi je da vam se svidaju torte,nadam se da cete probat napraviti fondan,svakako mi javite kako je ispao.

    OdgovoriIzbriši
  9. ova prava je tak dobraaaa, a ja sam jučer imala običnu, nje, super su draga! :)

    OdgovoriIzbriši