nedjelja, 17. veljače 2013.

Beethoven torta-LCHF

Ako ste se možda pitali gdje sam i što se događa sa mnom, e pa tu sam i živa sam i zdrava.
Uz svakodnevne obaveze, djecu, posao, fakultet uspjela sam naći vremena za kreativnost, ali jako malo vremena za pisanje. Navečer kad sve spremim na spavanje preumorna sam za pisanje i razmišljanje. To mi je otežao i suprugov posao (poslovođa je u zimskoj službi, a ove godine je stvarno bilo puno snijega), a da ne spominjem da je profesionalni sportaš, pa on ili radi, ili spava, ili trenira, ili igra, pa mi nema tko uskočiti. OK, bilo je novih šoseva, položenih ispita, sakupljenih grančica i popisa za proljeće, i puno dječjih viroza i upala uha pa to opravdava moje odsustvo.

Neću vas počstiti ničim kreativnim nego nećim jako jako finim.
O ovom kolaču mi je prvi put pričala moja susjeda Sanja, ona ga je prva i napravila, te je Beethoven torta postala pravi hit u susjedstvu i šire. Toliko je jednostavan za napraviti da mi nikad nije ni trebao recept koji bi prije pročitala. Ovaj recept dovoljno je jednom pročitati, napraviti, i probati ne pojest odjednom.




Evo kako ide:

Za biskvit:
6 bjelanjaka
6 žumanjaka
1 prašak za pecivo
100 g otopljene tamne čokolade (čokolade za kuhanje)

1 teglica kompota od višanja
500 ml slatkog vrhnja za ganache
300 g tamne čokolade (čokolade za kuhanje)
200 ml slatkog vrhnja

Bijelanjke mikserom ulupati u čvrsti snijeg. Umutiti žumanjke, dodati im otopljenu čokoladu i prašak za pecivo. Žlicom umiješati smjesu od žumanjaka i čokolade u snijeg od bjelanjaka. Peći u limu namašćenom s maslacem  minuta na  stupnjeva.

Ocijediti višnje, te lagano namoćiti biskviti sokom iz kompota (ne previše da se biskvit ne bi raspadao), višnje poslagati po biskvitu i preliti s ganacheom.

Ganache- 300g čokolade za kuhanje kuhati na laganoj vatri u 300ml slatkog vrhnja dok se čokolada ne otopi, 200ml slatkog vrhnja umutiti u šlag i u njega dodati smjesu otopljene čokolade s vrhnjem i sve dobro umiješati.

Kolač spremiti na hlađenje u hladnjak na cca 4 sata, tj. dok se krema ne stisne. Umutiti još 200ml slatkog vrhnja u čvrsti šlag i staviti preko ganachea.
Ovaj kolač možete pripremiti u okruglom kalupu kao tortu ili u pravokutnom kalupu kao kolač.

Ta-da....



Probala sam također u biskvit dodati 3 ribane jabuke i tako peći, a preko pečenog kolača preliti s čokoladnom glazurom i ispalo je odlično.

Nadam se da ćete probati.

Pusa!

Broj komentara: 11:

  1. Fino!!! :)
    Mama će imati posla, jer moje kuhanje baš i nije za pohvalu! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. isprobat ću... tim više što je LCHF ;-)

    OdgovoriIzbriši
  3. pozdrav, htjela bih svom sinu napraviti ovu tortu za 1. rođendan, ali nisam previše
    spretna i iskusna sa tortama i kolacima pa bi mi trebala informacija
    koliko minuta na koliko stupnjeva treba peći biskvit? :-(
    hvala!

    OdgovoriIzbriši
  4. E da, tek sad sam vidjela da brojke nisam napisala, oprosti, na 160° 20 minuta.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, iz ovih stopa idem isprobati :-)

      Izbriši
  5. njam njam :D ovo će biti kolač koji ću napraviti s prvim suncem, podsjeća me nekako na toplo vrijeme :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Prošla proslava 1. rođendana,
    pošto se radi o jako maloj djeci morala sam malo smanjiti količinu tamne čokolade, pa sam na savršeni biskvit nabacila odmrznute višnjice i sjeckane banane, i na to šlag...
    bila je lagana i mljac!
    Hvala na divnom receptu!!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Posjetite moj blog, darovala sam vam malu blog nagradicu! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Zdravo,

    Nedavno smo lansirali stranicu Svajela.hr, što je tražilica recepata sa blogova i stranica web s receptima. Primjetili smo da imate super recepte na Vašem blogu koje bih voljeli indexirati na našoj stranici. Ako želite saznati više o nama i kako se prijavit, molimo Vas da posjetite našu stranicu ovdje: http://www.svajela.hr/ ili da nam pošaljete email na info@svajela.hr.

    S poštovanjem,
    Senka

    OdgovoriIzbriši