utorak, 25. listopada 2011.

Danas sam kuhala...

U subotu sam htjela pripremati naše obiteljsko najdraže jelo, lazanje. Imali smo neke iznenadne obaveze pa su se planovi malkice promijenili. Malešna i ja dan smo provele kod bake, dok je naš muž, kako bi ona to rekla odjurio na prvu utakmicu 1.lige ove sezone. Kod bake je tetka odlučila prvi put napraviti lazanje i bile su joj mrak. Malo joj je pomogla mama, malo ja. Danas sam ja pripremala svoje.

Evo kako ja to radim, nas je troje pa je sastojaka malo manje:

1/2 kile miješanog mljevenog mesa
četvrt paprike (ja ju stavljam radi mirisa)
2 rajčice
1 glavica luka
2 dcl soka od rajčice
sol, papar, vegeta, origano
30 dkg sira (gouda+mozzarella)
1 vrhnje za kuhanje
1 jaje
bešamel umak od 2-3 dcl mlijeka
lazanje  
Priprema mesa: sitno sjeckani luk prodinstati, dodati papriku i rajčicu, kada se prodinsta dodati meso i dobro ga promiješati sa lukom, paprikom i rajčicom, začiniti sa vegetom, soli, paprom i origanom. Pustiti da se još malo prodinsta i dodati sok od rajčice te kuhati dok se meso ne skuha a po potrebi dodati malo vode.  

Bešamel umak: na malo ulja popržiti žlicu i pol brašna, cijelo vrijeme miješati, pazite da brašno ne zagori, dodati malo soli, papra ako imate muškatnog oraščića. Kad je brašno poprimilo smečkastu boju dodati 2-3 dcl mlijeka i dobropromiješati sa mutilicom. Kad se počelo zgušnjavati dodati vrhnje za kuhanje. Meni je samo vrhnje prejako pa ga ja pomiješam sa bešamelom kako bi ga malo ublažila.  
Slaganje: u protvan ili još bolje vatrostalnu zdjelu na dno staviti malo safta od mesa dok se ne pokrije cijela površina. Redati listove lazanja,meso sa saftom, bešamel, sir, lazanje, meso, bešamel, sir, lazanje. Umutiti kiselo vrhnje sa jednim jajetom i preliti preko lazanja, te preko posuti ostatak sira i nakraju malo origana. Peći u pećnici na 200-220 stupnjeva oko 30 min., odnosno dok se sir i vrhnje ne zapeku.

Ništa nije ostalo, malo se pojelo za ručak, malo za večeru i nema više! I da moram se pohvaliti moj muž je u subotu pobijedio i sam klubu donio 6 bodova!

2 komentara:

  1. Hiya! Quick question that's entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My blog looks weird when browsing from my iphone4. I'm trying to find a theme or plugin
    that might be able to resolve this issue. If you have
    any recommendations, please share. Appreciate it!

    Here is my blog :: abnehmen low carb

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hey, I'm sorry, I know nothing abut iphones,I'm using android. I would like to help you but I don't know how.

      Izbriši