utorak, 11. listopada 2011.

Decoupage na tekstilu





Svakodnevno odlazim sa svojim djetetom u park. Pri tome nosimo sa sobom, bočicu vode, posudicu sa keksima, posudicu sa narezanim jabukama, maramice, novčanik... Ne volim nositi ruksak, niti neku svoju veliku torbu, nekako mi to niije za park, a o papirnatim i plastičnim vrećicama da ne pričam, ne mogu ih vidjeti. Obzirom da pokušavam biti ekološki svjesna u dućan uvijek nosim platnene vrećice, jednu veliku i više manjih, a one su mi i najzgodnije za nošenje u park, staviš preko ramena i ''vozdra''. Imam nekoliko takvih vrećica i sve su prljavo bijele. Da ne bi ostale tako prazne i monotone, odlučila sam ih ukrasiti. Na jednu sam ušila yo-yo cvjetiće koje obožavam raditi, a na drugu decoupage na tekstilu. Pa evo kako sam napravila decoupage na tekstilu.

Za to su potrebni: kist, decoupage ljepilo za tekstil, rižin papir s motivom koji želite, plastična vrećica, pegla, ako želite poslužite se i raznim gliterima, bojama za tekstil, vrpcama...





1. vrećica ili tkanina na koju namjeravate zaljepiti sličicu mora biti čista i popeglana, u unutrašnjost vrećice stavite komad plastične vrećice, kako vam ljepilo ne bi prešlo na drugu stranu i zaljepilo s tamo gdje ne želite.


2. postavite sličice koje ste uz rub izrezali na željeno mjesto, možete se poslužiti fantom flomasterom i označiti mjesta gdje ćete staviti ljepilo da ne bi imali previše ljepila po tekstilu. Fantom flomaster će se sam izbrisati kada ga navlažite sa ljepilom. Na mjesto gdje želite zalijepiti sličicu obilno nanestite ljepilo (ljepilo ne razrijeđivati sa vodom). Na ljepolo stavite sličicu i lagano ju pritiščite prstićima od sredine prema van kako ne bi nastali nabori.


3. Preko zalijepljene sličice još jedanput pređite sa ljepilom koristeči kist od sredine prema van.


4. Ja sam oko svojih sličica stavila srebrni gliter (metallic liner), te sam ga malo utapkala sa prstima.


Ostavite da se suši 24 sata te popeglajte na srednjoj jačini bez pare sa obrnute strane. Dodajte trakice, cvjetiće, gumbiće, perlice ili što već želite i vaša vrećica je gotova. Ovakve stvari peru se na temperaturama do 40° inače će vam se odlijepiti.


Evo i fotka vrećice sa yo-yo cvjetićima.

2 komentara:

  1. Obje su super i slažem se: za park je potrebna posebno torba. Malo je previše ponijeti žensku torbu, ruksak je malo dosadno. Odličan kompromis i vrlo šarmantan ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za tutorijal,bas mi znaci,obzirom da se bavim sicem torbi,te poceh da razmisljam o dekupazu na tkanini... Veliki pozdrav iz ledenog Nisa! Raki

    OdgovoriIzbriši