utorak, 12. lipnja 2012.

Mali balkonski vrt

Moja mama ima veliku okućnicu, nikad ju nije obrađivala niti sadila cvijeće. Uvijek je puno radila pa nije stizala, nije znala, nije ju ni zanimalo. Zato je imala mene koja sam u srednjoj školi umjesto časopisa ''OK!'' i ''Teen'' kupovala ''Moj vrt''. Uživala sam u fotografijama cvijeća i vrtova, zamišljala kao bi moj vrt mogao izgledati i upijala svaki savjet koji je u časopisu bio pružen. U našem vrtu mogle su se naći moje najdraže maćuhice, plave potočnice koje su se po vrtu širile ko' lude, ruže, magnolija, bijeli ljiljani, irisi, macice,  kadife, čempresi, suncokreti, dallije. Zapravo, uvijek je bilo svega. Naravno, moj mali dječji vrt nije se mogao ni usporediti sa vrtom naše prve susjede. Najvažnija je bila moja želja za tim i moj trud, moja ljubav. Održavati vrt nije baš tako jednostavno. Vrt traži vremena i truda, te puno pažnje. Zaista se divim ljudima koji svoje vrtove maze i paze.
Imam dva balkona i veliki problem, južna strana je presunčana, a sjeverna pretamna i hladna. Svake godine posadim petunije ili perangolije u teglice ali ih sunce sprži. Ove godine sam odlučila više paziti i gnojiti kako bi moj balkon bio okupan šarenilom i ljepotom koju cvijeće pruža. Da bi nam dani bili zanimljiviji sa svojom četverogodišnjakinjom posijala sam malo salate, blitve, cherry rajčice, ljute papričice, nezaobilazne začine i vlasac kojeg ona obožava. Posijali smo ih u balkonske tegle i redovito ih zalijevamo, a po potrebi sklanjamo sa sunca. Iako ima još posla, posebice oko rajčica koje treba presaditi u veću teglu, naš balkonski vrt daje puno plodova. Već smo se najeli salate, vlasca, a bebač blitve.





Kao dijete kod moja baka u vrtu je ima jedno 6 grmova ribizla, mi bi se prvi dan kad bi došli sjeli svak u svoj grm i nismo se mrdali dok ga ne bi pobrstili. Bakin ribizl je bio poseban, kod njih je sve posebno jer nema tvornica ni autoputa. Sva njihova jela imaju poseban okus i miris. Ovaj ribizl i trešnje su iz vrta mog tate.

  Obožavam trešnje i nikad od njih ne pravim ništa osim što ih pojedem. Ove godine sam ipak napravila samo kašicu.

Kašica od trešanja i jabuka

Miushka kao beba nije bila neki izjelica, nije ni sad, zato ovaj mali tamani sve živo. Ma pravi mamin sin. Voćne kašice kuham i kupujem. Sad smo već na tri obroka dnevno. Obzirom da smo imali puno trešanja malenom sam napravila kašicu.

POTREBNO
šala očisćenih i opranih trešanja
pola jabuke
130 mil vode

Voće očistite , odsranite koštice, narežite na komadiće i kuhajte u vodi oko 15 min dok voće ne omekša. Malo ohladite i usitnite voće štapnim mikserom.



N eka vaše dijete uživa u papici, a vi budite ponosni i gledajte ga kako  svakim zalogajem postaje sve veći i veći.


Pusa!



Broj komentara: 14:

  1. zavidim ti na balkonima, kakvi god bili! Izgleda da se širi neki nevidljivi trend, i moja mama na balkonu ima povrće!

    OdgovoriIzbriši
  2. Blago ti se, imaš krasno bilje na balkonima :) A ovo domaće svježe voće izgleda fino fino!

    OdgovoriIzbriši
  3. balkonski vrt sa začinskim biljem u šarenim teglicama je moja velika želja! zavidim :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Drago mi je da vam se svida. Posao s cvijecem jos nije gotov,u potrazi sam za ruzom penjacicom i clematisom. Nadam se da ce se i oni uskoro naci na mojim balkonima. Trebalo je vise od godine da mi muz postavi nosace za cvijece. Vec tri godine kupujemo tendu,mozda se i to pokrene,ali nakon europskog prvenstva. :-[

    OdgovoriIzbriši
  5. Odličan ti je balkon! Na mom je cijele dane sunce pa nam je prošle godine sve izgorilo, sad smo stavili tendu a ono - kiša, kiša, kiša.. Tako da naše cvijeće još uvijek viri iz spavaće na balkon :D Jako mi se sviđaju visilice, baš su spešl, mogli bi i mi nešto tako na naš pa posadit rajčicu nek visi xD

    OdgovoriIzbriši
  6. nemam što za reči osim - bravo! Iskreno, moj interes za sadnju cvijeća je minimalan (ako ga uopće i ima), ali se uvik divim onima koji to vole... jer zaista jest divno vidit rascvjetan vrt (ili balkon).
    svaka čast na trudu!

    p.s. mi na Pelješcu za trešnje kažemo 'krišve' i ja ih uvik pojedem onako čiste, bez ikakvog kuhanja.

    OdgovoriIzbriši
  7. vidiš, ja ti uopće nisam nadarena za uzgajanje cvijeća i drugog bilja. i ono malo biljčica što sam dobila u tegli mi se posušilo. svaka čast.

    OdgovoriIzbriši
  8. p.s. htjedoh reći svaka čast tebi na uzgajanju, a ne meni na sušenju biljaka, hahaha.

    OdgovoriIzbriši
  9. ajme, super ti je taj mali vrt:)...i ja si želim tako nešto, ali cijeli stan mi je na južnoj strani, tako da je sunce cijeli dan i sve izgori...
    ali imam dvije velike zelene biljke koje su otporne na sve:)

    OdgovoriIzbriši
  10. balkonski vrt je pravo malo blago! :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Vrtić ti je prekrasan!
    Baš sam nedavno vidjela jedan mali slatki balkonski vrt i tek sam tad otkrila njihovu draž.
    Žena kod koje sam vidjela taj vrtić ima po 2 papričice, svega po 1 ili 2 i baš je fora.

    http://artonmyway95.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  12. volim to začinsko bilje, jako lijepo to uzgajaš
    http://mj-mischmasch.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  13. i ja sam ove godine posadila par biljčica tako na balkonu, lijepo napreduju :)
    neprocjenjivo je imati voće i povrće iz vlastitog vrta.. koliko sam samo puta požalila dan kad smo se preselili u stan

    OdgovoriIzbriši