nedjelja, 17. lipnja 2012.

Navijačka euforija/navijačka suknjica

Jeste li već ludi od silnog nogometa na TV-u?
Ja definitivno jesam.
Utakmica u 18 i u 21, ajme meni!!!! Sada srećom idu samo u 20:45, bar malo olakšanje.
Ne mora ni to biti tako loše. To je idealno vrijeme da napravim nešto kreativno za sebe.
Kada je neki dan igrala naša repka, obukli smo se navijački, nabacili navijačke dekoracije po stanu, obukli bracu u navijački dres i skužili da naša Miushka nema ništa navijačko osim šala. Izašli mi u park a kad tamo sva djeca nose kockice osim nje. Brzo smo se uputili u obližnje supermarkete da joj nešto nađemo, a kad ono nigdje tako male majčice za nju. Baka je dobila zadatak da i ona potraži ali bezuspješno. Svratim ja u ''Bonotex''(dućan s tkaninama) i skroz slučajno nađem kockasti pamuk. Bez razmišljanja sam uzela pola metra, cijena nije bila ni bitna, btw ispala je dosta povoljna,35kn po metru.
Jučer smo već u 6 bili na nogama, a moja Miushka je bila uporna i natjerala me da odmah idem šivati. U 7 sati mašina je već bila na stolu.
Sorry susjedi ako sam vas probudila.
Suknju sam napravila po njezinoj suknjici koju joj je poklonila moja tetka. Iako na prvu izgleda kompilcirano zapravo je vrlo jednostavno, u 8:30 suknja je već bila na njoj.


Evo kako sam ju napravila.

Prvo sam na papir skicirala suknjicu i označila dimenzije. Za dijete od 4 godine koje nosi veličinu 110 trebala mi je širina struka 28 cm*2+ 1 cm sa svake strane za šav ( jedan komad 58cm), a dužina 13cm (6 cm za utor za gumicu kojeg sam preklopila + 5cm za dužinu + 1,5-2cm za šav). To je prvi komad, a drugi onaj širi koji izgleda kao veliki volan trebala mi je širina 60*2+ 1 cm sa svake strane (drugi komad 122cm) i dužina 24 (21cm za dužinu, 2 za rub, 1 za napraviti volan).
Nadam se da kužite.


Potrebno:

0,5m materijala (iako mislim da mi je ostalo za još jedan šosić ili hlačice)
gumica 2cm široka
škare
metar
pribadače
šivača mašina
DOBRA VOLJA

1. Kada ste sve izmjerili i odrezali materijal je potrebno opšiti jer ako ga ne opšijete materijal će se cufati, naravno osima ako je riječ o makou, njega ne treba opšivati.
2. Preklopiti materijal po širini i napraviti ravni šav tako da spojite strane, taj šav rastvoriti i zapeglati s peglom.

3. Za gornji rub i utor za gumicu preklopiti za 3cm. Tu si pomozite sa peglom tako da popeglate taj rub jer dok ćete ušivati neće se rub pomicati. Označite s pribadačama mjesto gdje ćete uvuči gumicu i ravnim bodom ušijte.


Ovaj dio je gotov, stavite ga na stranu.
4.Veći komad opšijte sa svake strane.
5. Kao i onaj prvi komad preklopite, ušijte, popeglajte, napravite rub širine 2 cm.
6. Na gornjem dijelu prošijte ravnim bodom tako da olabavite donji konac.
7. Primite donji konac i lagano ga povlačite tako da vam se tkanina počne nabirati, ali pazite da ne vučete prejako jer bi vam konac mogao puknuti. 
8. Nabirite tkaninu do širine 28cm, tj. dok ne dobijete širinu kao od onog manjeg komada.
9. Veliki komad okrenite na pravu, a mali na krivu stranu i spojite tako da uvučete veći u manji komad i tu ih spojite ravnim bodom 1,5 cm od ruba tkanine.


10. Okrenite sve na pravu stranu i popeglajte šav gdje se spajaju prema dolje.


11. Uvucite gumicu pomoću ziherice, spojite ju cik-cak bodom i zatvorite otvor za gumicu.
I to je to.
Sad navijajte...ale-ale!

Ok, ima puno točaka. To je zato jer vam želim u detalje prikazati kako da napravite suknju, možda se na prvu čini komplicirano, ali kad malo bolje pogledate, zapravo nije. Na način kao što sam radila ovaj veći komad možete napraviti volan za bilo koju suknjicu ili nešto drugo.


Nadam se da vam se sviđa.

P.S. ako vam se sviđa lajkajte!

Broj komentara: 8:

  1. Predivan suknjerak koji je lako napraviti prema tvojim uputstvima :))

    OdgovoriIzbriši
  2. jao kako je fora suknjica odlična je jako mi se sviđa

    OdgovoriIzbriši
  3. Kako je slatka suknjica!! I ja bih jednu ovakvu :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Suknjica je super ispala!
    Ma još malo i bit će kraj nogometnom ludilu :)

    http://artonmyway95.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  5. i mene polako to već sve izluđuje, ali moram priznat da sam sinoć s dečkom gledala neku tekmu i da me malo zaludilo u drugom smjeru :D suknjica je super, niti jedan navijač neće imati takvu :D

    OdgovoriIzbriši
  6. Preslatka je suknjica, baš imaš dara :)

    OdgovoriIzbriši
  7. aaa, odlično!!! Mala je sad glavna faca u parku! Šteta što su naši izgubili, ali to njoj vjerojatno nije ni bitno (a ni meni moram priznat)!

    OdgovoriIzbriši