Moji su roditelji iz Livna (BIH), a ja sam Zagrepčanka. Nimalo se ne osjaćam kao Bosanka iako sam kao dijete provodila veći dio godine u Livnu. U Bosni je običaj da se pita jede za ručak, dok je u ovom dijelu Hrvatske pita kolač. Moja je mama pite obično radila petkom, sestri sirnicu, bratu burek, a meni zeljanicu. Tako sam se ja nekidan zaželjela sirnice i odlučila ju napraviti.
Evo kako:
potreno mi je bilo:
1 paket listova za savijače
1/2 kg svježeg sira
1 kiselo vrhnje
1 jaje
malo soli
pola čaše vode sa malo manje od pola čaše ulja
Tepsiju malo pouljiti. Pomiješati sir, vrhnje, sol i jaje. U tepsiju staviti jedan list tijesta i dobro ga namazati sa mješavinom ulja i vode, staviti drugi list i njega namazati. Na listove staviti mješavinu sira i vrhnja, pa 3 lista, svaki list tijesta premazati mješavinom ulja i vode, staviti ostatak sira i opet staviti 3 lista tijesta i svaki list dobro premazati uljem i vodom, a zadnju koru dobro namazati i poprskati s uljem. Pustiti da malo odstoji i peći na 200 stupnjeva oko 30 min.
Njam, njam!
Pita mi je lelo broj jedan. Jednostavno OVOŽAVAM pite u svim varijantama. Baka i mama mog dečka su pitu 'dovele' sa sobom s Kupresa! Nadjevi su u raznim kombinacijama, no tijesto uvijek razvlače. Joj, to je milina prava... Ja najčešće pravim slatke, s kupovnim tijestom, i to od jabuka i višanja, ponekad i od šumskog voća.
OdgovoriIzbrišiRazvlačim i ja tijesto ali sad uz bebu nažalost ne stignem.
OdgovoriIzbrišija se nikad nisam osudila okušati! e, to bi mi mogao biti dobar projekt za veljaču! kako sama sebi čestitati valentinovo: pitom zeljanicom s razvučenim korama! hmmmm... :)
OdgovoriIzbrišiSuper izgleda!
OdgovoriIzbrišiNjam njam, nisam još nikad pravila pitu, baš bih mogla jednom :)
OdgovoriIzbrišiObožavam sir, pa tako i kolače sa sirom i ostalim mliječnim proizvodima, a tvoja pita je da poližeš prste...hvala za recept!
OdgovoriIzbrišiPratim :)))